Yhteinen tekeminen vahvistaa naapuruutta

Askartelua, ruoanlaittoa, apua kielten opiskeluun ja virtuaalitodellisuuslaseilla vuoristoradan kyytiin. Tampereen Nekalassa ei keskiviikkoilloista tekemistä puutu.

Reilut neljäkymmentä SATOn asukasta Nekalankulma 3:sta on kokoontunut Iideshovin tiloihin maaliskuisena keskiviikkoiltana. Mutta nyt ei itse asiassa olla missään poikkeuksellisessa tapahtumassa, sillä tänne Nekalankulman asukkaat ovat kokoontuneet joka keskiviikko.

”Ryhdyimme järjestämään näitä tapahtumia helmikuun alussa, ja oman talomme kerhohuone kävi äkkiä ihan liian ahtaaksi. Onneksi saimme järjestettyä tilat täältä Iideshovista ja saimme salivuokran maksuun tukea SATOlta”, kertoo Nekalankulma 3:n asukastoimikunnan puheenjohtaja Mervi Kangas-Salo.

Mervi istuu pöydän ääressä, taustalla lapsia hiukopalalla | SATO
Mervi on tuttu naapureilleen jo kolmenkymmenen vuoden ajalta.

Ei kerhohuone ihan joka talossa käy liian ahtaaksi. Mistä näissä tapahtumissa on oikein kyse?

Yhteinen tekeminen taklaa erimielisyydet

Nekalankulmaa voisi luonnehtia keskimääräistä yhteisöllisemmäksi kerrostaloksi. On aktiivinen asukastoimikunta, talkoita, ja viime vuonna pidettiin pihajuhlat 50-vuotiaan talon kunniaksi. Siitä huolimatta erimielisyyksiltä ei ole aina vältytty.

”Viime syksynä talon lapsilla alkoi olla kaikenlaista kinaa. Tuli sellainen olo, että asialle pitää kyllä tehdä jotain."

"Tapasin muissa yhteyksissä Tampereen kaupungin perhepalveluiden palveluohjaajaa Tarja Laukkasta ja ryhdyimme miettimään lapsille jotain yhteistä tekemistä”, Mervi kertoo.

Asukastoimikunta ryhtyi suunnittelemaan tapahtumia yhdessä Tarjan ja YMCA Tampereen Perheiden mukana -hankkeen ohjaajan Sami Husarin kanssa. Myös Martat ovat mukana tapahtumissa YMCA Tampereen kumppanina.

Ohjaaja ja lapset kuuntelevat Tarjaa | SATO
Sandra ja Onni odottelevat, että Tarja sanoo asiansa loppuun, jotta Sami pääsee herättämään värityskuvat kännykällään eloon.

”Olen järjestänyt samankaltaisia alueellista toimintaa Tampereella useamman vuoden ajan, mutta nyt olemme suunnitelleet nämä keskiviikkoillat ihan mittatilaustyönä Nekalankulman asukkaille. Yllätyin siitä, kuinka paljon täällä oli osallistujia heti ensimmäisellä kerralla”, Tarja sanoo.

Samin mukaan Nekalan tapahtumat täydentävät hyvin alueellista toimintaa, jota YMCA Tampere on tähän asti järjestänyt Marttojen kanssa Kalevassa ja Annalassa.

Olisipa jo keskiviikko

Keskiviikkoilloissa on muun muassa askarreltu hamahelmillä ja taikataikinalla, pelattu erilaisia pelejä, kokattu ruokaa ja leivottu muffinsseja. Toisiin maisemiinkin pääsee laittamalla virtuaalitodellisuuslasit päähän.

Lapsia virtuaalilasit päässä | SATO
Muissa maailmoissa, turvallisessa ympäristössä.

”Hauskan tekemisen lisäksi annan täällä tarvittaessa neuvoja arkisten asioiden hoitamiseen. Jatkossa pyrimme järjestämään tänne myös suomen kielen keskustelukerhon, sillä sitä on kovasti toivottu”, Tarja kertoo.

Jo parin kerran jälkeen tapahtumat todettiin onnistuneiksi. Ja mikä parasta, pihalla ei enää kinastella.

”Lapset odottavat innolla koko viikon, että olisipa jo keskiviikko. Aikuiset ovat kiitelleet, että tällaista järjestetään”, Mervi hymyilee.

Narjis seisoo kamun kanssa käsillään, Melak nauraa sohvalla | SATO
Narjis on naapuruston akrobaatti ja Melakia naurattaa vitsikäs valokuvaaja.

Mikä lasten mielestä on ollut hauskinta?

”Ruoanlaitto oli tosi kivaa! Teimme viimeksi ryhmissä salaattia ja leivoimme muffinsseja. Teimme ainakin 60 muffinssia, ja söimme ne kaikki”, Melak hymyilee.

”Ai mikä on ollut hauskinta? Kaikki!”, nauraa Narjis ja kiepahtaa kamunsa kanssa käsilläseisontaan.

Lapset yhdistävät naapureita

Mervi on asunut Nekalankulmassa jo lähes 30 vuotta ja ollut viimeiset kymmenen vuotta aktiivisesti mukana kotitalonsa toiminnassa.

”Aikaisemmin oli tosi hiljaista, mutta viime vuosina asukastoimikunta on järjestänyt enemmän tapahtumia."

"Kokoonnumme kerran kuussa miettimään uusia tapahtumia ja käymme samalla läpi, miten aiemmat tapahtumat ovat onnistuneet”, Mervi sanoo.

Entä jos omassa kotitalossa ei tehdä mitään yhdessä, mutta haluaisi tutustua naapureihin?

”Kivan tapahtuman järjestäminen lapsille on yksi hyvä keino lähteä liikkeelle. Lapset usein yhdistävät porukkaa. Esimerkiksi meillä oli pihajuhlissa tosi hauska jalkapallo-ottelu, lapset vastaan aikuiset”, Mervi vinkkaa.

”Myös kaupunkiviljely on kivaa yhteistä tekemistä. Pihalla on luontevaa tulla juttelemaan, kun joku on siellä hoitamassa istutuksia”.

Lapset pelaavat shakkia ja Unoa | SATO
Sadepäivänä ei pelata futista vaan shakkia ja korttia.

Poikkeuskevät ei keskeyttänyt tapahtumia pysyvästi

Keskiviikkoiltojen yhdessäoloa oli tarkoitus jatkaa koko kevään ajan. Koronapandemia laittoi kuitenkin kapuloita rattaisiin, ja yhteiset kokoontumiset piti laittaa tauolle. Asukkaat ovat olleet pettyneitä mutta ymmärtäväisiä asian suhteen.

“Katsotaan miten tilanne kehittyy. Toiveissamme on, että vaikka elokuussa pääsisimme jatkamaan tapahtumia”, Mervi kertoo tunnelmistaan toukokuussa.

Lue, mitä kaikkea muuta Tampereella voi tehdä »

Katso vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot | SATO VuokraKoti

 

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin