Kun kodista tuli elämän tärkein paikka

Oma koti on tullut tänä keväänä monelle tuttuakin tutummaksi. Onko kotoilu ihanaa vai joko oman kodin seinät kyllästyttävät? Kysyimme asukaspanelisteiltamme.

Monelle koti on nyt maailman tärkein paikka, vaikka kotoilu on astunut valtaosan elämään pyytämättä. Neljä viidestä SATOkodin asukkaasta on ollut kotona tänä keväänä enemmän kuin normaalisti.

Yli puolet asukaspanelisteista kertoivat olevansa kotona huomattavasti enemmän kuin normaalisti.

Poikkeusolot ovat voineet tuoda lisää vapaa-aikaa, mutta monen kotiin on rakentunut myös työpaikka, kotikoulu tai päiväkoti. Yhdelle lisääntynyt aika kotona on tervetullut pysähdys hektiseen arkeen, toiselle turhauttavaa, ja kolmannen arki ei ole muuttunut juuri lainkaan.

Kotona viihdytään nyt ilahduttavan hyvin: noin kolmannes vastaajista viihtyy erittäin hyvin, toinen kolmannes melko hyvin, ja lopuilla fiilikset vaihtelevat. Vain viisi prosenttia kertoo viihtyvänsä kotona huonosti. Parhaiten viihtyvät vastaajat yli 40 ikävuodesta ylöspäin. Kaikista nuorimmilla, 18-24 -vuotiailla, tunnelmat kotona vaihtelevat eniten.

Enemmän kotitöitä, mutta myös aikaa laiskottelulle

Melko harvalle on tullut vielä tylsää. Vajaa puolet vastaajista on käyttänyt enemmän aikaa kotitöihin ja siivoamiseen. Etenkin alle 35-vuotiaat vastaajat siivoavat tai tekevät enemmän kotitöitä. Kenties nyt löytyy paremmin aikaa tai intoa vähän harvemmin tehtäville siivouspuuhille, kuten liesituulettimen tai uunin puhdistukselle tai vaikka kylppärin perusteelliselle siivoukselle.

Perinteisemmät sukupuoliroolit pilkistävät vastauksissa esiin. 

Naisista joka toinen on tehnyt enemmän kotitöitä, miehistä vain joka kolmannes.

Kuvassa laiskottelua ja ihana hauva | SATO VuokraKoti

Lisääntyneistä kotitöistä huolimatta joka kolmas naisvastaajista on ehtinyt laiskotella enemmän. Sen sijaan miehistä joka kolmannella arki ei ole juurikaan muuttunut, ja vain joka viides on laiskotellut enemmän.

Telkkarin ja suoratoistopalvelujen äärellä kuluu enemmän aikaa puolella vastaajista. Miehistä joka kolmas on ollut lisäksi enemmän tietokoneella, naisista puolestaan joka neljäs.

Jos ruudut ja sohvannurkka vetävät puoleensa, vilkaise SATOn asiakasetuja, jotka ilahduttavat myös laiskottelijaa.

Poikkeusolojen jälkeen juhlat arjelle ja elämälle

Rajoituksia höllennetään pian varovaisin askelein, ja poikkeuksellisemmat olot jatkuvat vielä. Silti on kiva kääntää katsetta tulevaan ja haaveilla, mitä tekisi ensimmäisenä rajoitusten poistuttua.

SATOn asukaspanelistien vastauksissa kaivataan etenkin yhdessäoloa ystävien ja sukulaisten kanssa.

Kotona on kivaa, mutta läheiset ihmiset ovat korvaamattoman tärkeä osa elämää. ”[Haluan] kutsua ystäviä kylään ja vierailla heidän luonaan”, kertoo yksi vastaajista. ”[Aion] halata mummia”, vastaa toinen.

Vastauksista huomaa myös, että monella tutut kotikulmat kuuluvat olennaisesti hyvään arkeen: ”Jatkan tavallista arkea omasta mukavasta kodista nauttien. On kuitenkin mukava päästä tekemään ostoksia ja nauttia kahviloista kiireettömästi.”

Moni kertoo askeleidensa suuntaavan ensimmäisenä ravintolaan, kahvilaan, elokuviin, uimahalliin ja kirjastoon, kunhan se on mahdollista. ”Aion käydä museossa, elokuvissa ja ravintolassa syömässä ystävieni kanssa” kuvaa monen vastaajan suunnitelmia.

Asukaspanelistit suhtautuvat poikkeusoloihin kärsivällisin mielin, mutta kyllä ilmassa on odotuksen tuntuakin.

”[Aion] järjestää juhlat arjelle ja elämälle. Juhlat, joissa halataan ja nauretaan yhdessä sekä nautitaan lasten riemusta.”

Luvut ja sitaatit on kerätty SATO Pulssin kyselystä huhtikuun 2020 lopulta. Kyselyyn vastasi 355 panelistia.

Asutko SATOkodissa? Liity SATO Pulssiin ja vaikuta vuokra-asumiseen » (SATO Pulssi on laitettu eläkkeelle 12/2021. Asiakkaiden kanssa sparrailemme muin tavoin.)