Arjen niksi: Näin siivoat ilman imuria

Aiheuttaako imurointi siivousahdistusta? Haluaisitko vähentää hieman kotisi sähkönkulutusta? Kodin siivous onnistuu näppärästi myös ilman imuria. Nappaa viisi sähköä säästävää siivousvinkkiä!

1. Porttikielto kuralle

Kuraa ja loskaa ei tarvitse siivota, jos et päästä niitä vuokrakotiisi. Pyyhi siis kengät huolella jo alaoven kynnysmattoon. Oman eteisesi kuramatto estää sekin lian etenemisen ulko-ovea pidemmälle. Kopistele eteismaton hiekka säännöllisesti pihan mattotelineen luona. Oikein likaisen maton voi myös viedä pestäväksi – muista, ettei kotitalosi pesutuvassa saa pestä mattoja.

Katso lisää loskakelin siivousvinkkejä ›

2. Irtoroskat rikkalapioon

Rikkaimuria perinteisempi – ja samalla sähköä säästävä – keino lattian pikasiivoukseen on rikkaharja. Lakaise irtoroskat keittiöstä ja ruokailupöydän alta. Samalla voit napata eteisestä hiekan ja irtokivet. Lyhytvartisella rikkasetillä on puolestaan kätevä huiskaista leivänmurut keittiön pöytätasoilta. Kippaa lopuksi rikkalapioon kertyneet murut vuokra-asuntosi bioastiaan.

Kuvassa juuttikankainen kauppakassi eteisen lattialla. Taustalla ihminen riisuu talvikenkiä ja kengille on lattialla oma kuramatto.
Matoilla on monta roolia. Ne tuovat väriä kotiin, ovat pehmoiset jalan alla ja tietenkin keräävät eteisessä vielä viimeiset kurat huomaansa.

3. Pölyille kyytiä

Mikrokuituliina on pölyn pahin vihollinen. Kostutetulla liinalla kannattaa pyyhkäistä tasot ja taulujen päälliset noin kerran viikossa.

Mitä vähemmän vuokrakodissasi on pölyä kerääviä koriste-esineitä, sitä helpommin pyyhit pinnat puhtaaksi.

Myös matot ja sohvat voi pyyhkiä nihkeällä liinalla – tai jopa käsin. Kastele vain kädet vedellä, pyörittele maton tai sohvan päällä ja kerää pölyt roskiin. Kokeile myös kumihanskat kädessä sipaisua: se kerää esimerkiksi hiukset staattisen sähkön avulla.

4. Pyyhkäise pikamopilla

Imuria kevyempi vaihtoehto on lattiamoppi tai pikamoppi. Moppi on kevyt käyttää ja se mahtuu ahtaisiinkin huoneisiin, kuten vessaan. Käytä kuitenkin keittiössä ja kylpyhuoneessa eri moppipäätä, aivan kuten altaiden pesuun eri rättiä.

Kostuta moppi kevyesti esimerkiksi suihkepullolla. Vuokra-asuntojen lattiat eivät kestä litimärkää moppia ja esimerkiksi laminaatti voi alkaa kupruilla, jos se kastuu liikaa.

Pyyhi mopilla lattiat, jalkalistat, keittiön kaapinovien roiskeet – ja jopa seinät ja katot. Saat siistiä ja raikasta nopeasti! Pese ja kuivata moppipäät aina käytön jälkeen.

5. Ulkoiluta matot

Tuulettaminen ulkona pari kertaa vuodessa pitää matot raikkaana. Todennäköisesti sinunkin kotitalosi pihalla on mattoteline, jossa voit ennen tuuletusta tampata tai harjata matot. Muistathan kuitenkin, että SATOkotisi parvekkeen kaiteen ulkopuolella mattoja ei saa tuulettaa tai kopistella. Jos sinulla on mahdollisuus viedä mattosi kaupungin ulkopuolelle, voit kokeilla vanhoja pakkassään siivousperinteitä, kuten mattojen lumipesua.

Lue miten peset matot kaupungissa ›

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin