Saako parvekkeella grillata? Miten toimin häiriötilanteessa? Missä voin tomuttaa matot?

Suhde169 SATO Asukas Eerika nainen25 tervehdys

Kaupungeissa ja kerrostaloissa asutaan lähellä toisia. Kotitalon viihtyisyyteen vaikuttaa tosi paljon se, että arkinen yhteiselo sujuu naapureiden kesken. Muistathan siis, että olet itsekin naapuri ja huomioi talosi muut asukkaat.

Tutustu järjestyssääntöihin

SATOn taloissa on voimassa yhteiset järjestyssäännöt. Toimithan niiden mukaisesti, jotta yhteiselo naapureiden kanssa sujuu seesteisesti.

Järjestyssäännöt »
Englanti / General Building Rules and Regulations for SATO buildings »
Ruotsi / Allmänna ordningsregler för SATOs hus »
Viro / SATO ühistu kodukord »
Venäjä / Правила внутреннего распорядка в домах SATO »
Somalin kieli / SATO Hannaanka xeerarka arrimaha degaanka »
Turkki / SATO Evlerin genel ev kuralları »
Arabia / SATO القواعد والنظم المشتركة لبيوت »
Farsi / SATO مقررات انضباطی عمومی ساختمان های ساتو »

Järjestyssäännöt löytyvät myös kotitalosi ilmoitustaululta. Jos et sääntöjä siellä kuitenkaan näe, vinkkaa asiasta meille esimerkiksi OmaSATOn kautta.

Asumisrauha ja häiriöstä ilmoittaminen

Kello 22–07 välinen aika on yöaikaa, jolloin taloissamme tulee kunnioittaa kaikkien asukkaiden yörauhaa.

Ilmoitathan naapureille hyvissä ajoin etukäteen, jos järjestät kodissasi juhlat tai teet remonttia, joista aiheutuu normaalia lujempaa ääntä. Varmista ilmoituksesta huolimatta, ettet häiritse kohtuuttomasti naapureita.

Jos asuntoosi kantautuu häiritseviä ääniä sopimattomiin aikoihin, suosittelemme toimimaan seuraavasti:

  • Keskustele ensin häiriön aiheuttajan kanssa. Naapurisi ei välttämättä tiedä, että esimerkiksi musiikin kuuntelu tai elokuvan äänet kantautuvat kotiisi häiritsevästi.

  • Jos häiriöt ovat jatkuvia eikä naapuri keskustelusta huolimatta muuta käytöstään, tee meille häiriöilmoitus, jonka perusteella SATO voi ryhtyä virallisiin toimenpiteisiin asumisrauhan palauttamiseksi.
    Tee häiriöilmoitus OmaSATOssa »

  • Jos häiriöt ovat vakavia ja tapahtuvat erityisesti yörauhan aikana, älä lähde selvittämään tilannetta itse. Turvaudu sen sijaan poliisin apuun tilanteen rauhoittamiseksi. On tärkeää, että poliisi saa ilmoituksen myös mahdollisesta rikoksesta viipymättä. Poliisin tavoitat yleisestä hätänumerosta 112.
    Lisätietoa poliisin toiminnasta »

Huomioithan, että SATO ei saa automaattisesti tietoa poliisille ilmoitetuista häiriötilanteista ja että yleinen järjestyksenvalvonta kuuluu viime kädessä viranomaisille.

SATO ei kerro häiriöilmoituksen tekijän tietoja häiriötä aiheuttaneelle asukkaalle. Jos häiriötilanne johtaa rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin, poliisi ja oikeuslaitos voivat vaatia yhteystiedot tietoonsa. Tällaisia tilanteita tulee vastaan onneksi harvoin, ja yleensä asumishäiriöt ratkeavat helpommin.

Kotona