Näin vuokraat asunnon Suomessa

34 prosenttia suomalaisista asuu vuokra-asunnossa, ja vuokra-asumisen suosio on kasvanut tasaisesti. Jos olet muuttamassa Suomeen ja etsit sinulle sopivaa asumisvaihtoehtoa, vuokra-asunnoista on hyvä aloittaa. Tarjonta on monipuolista ja asuminen vaivatonta.

Suomessa vuokralla asuminen on yleistä kaikissa ikä- ja tuloluokissa. Esimerkiksi alle 40-vuotiaista yli 60 prosenttia on valinnut vuokra-asunnon kodikseen. Suomen vuokra-asuntolainsäädäntö on selkeää ja asumisen sääntöjä noudatetaan hyvin niin vuokranantajien kuin asukkaidenkin toimesta. Maahan ensi kertaa muuttavalle löytyy tarpeisiin sopiva koti, sillä asuntoja on tarjolla niin isoissa kuin pienissä kaupungeissa, eri kokoisia ja erilaiset laatuvaatimukset täyttäviä. Asumismuoto sopii siis lähes kaikkiin elämäntilanteisiin.

Kalustamaton koti kerrostalossa

Suomessa vuokra-asunnot ovat useimmiten kerrostaloasuntoja. Isoilla vuokranantajilla kuten kaupungeilla, SATOlla ja Lumolla on omistuksessaan taloja, joiden kaikki huoneistot ovat vuokrakoteja.

Suurin vuokra-asuntojen tarjoaja on kuitenkin yksityiset ihmiset, jotka vuokraavat yhtä tai useampaa omistamaansa asuntoa. Nämäkin kodit ovat usein kerros- tai rivitalossa, joskin omakotitalojakin markkinoilta löytyy.

Suomalaiset vuokra-asunnot ovat lähes poikkeuksetta kalustamattomia. Asuntojen vuokraan sisältyy kuitenkin useimmiten ainakin liesi, jää-pakastinkaappi ja hyvin varusteltu kylpyhuone. Uusimmissa kodeissa on myös astianpesukone. Suomalaiseen tapaan asunnoissa on hyvin usein myös oma pieni sauna.

Kerrostaloissa asumisessa on sääntöjä, jotka voivat olla uusia maahan ensimmäistä kertaa muuttavalle. Esimerkiksi yörauhan kellonajat voivat olla erilaiset kuin kotimaassa, jätehuolto toimia toisella lailla, ja moni voi yllättyä usein ilmaisista pesutuvista ja hyvistä yhteisistä säilytystiloista. Talojen järjestyssäännöt ovat isoilla vuokranantajilla lähes samanlaiset.

Katso esimerkki suomalaisen asuintalon järjestyssäännöistä »

Suomalaisia tavataan kutsua sääntökansaksi. Moni tuntee tärkeäksi, että yhteisiä sääntöjä noudatetaan tarkasti. Olemme kuitenkin myös alttiita auttamaan, jos uusi asukas apua tarvitsee, vaikka joskus naapuriin tutustumisessa voi mennä aikansa.

Kuvassa talo Etelä-Haagassa, parvekkeilla kaunis punainen viiniköynnös. Linkki vie SATOn vapaisiin vuokra-asuntoihin

Vuokra, vuokravakuus ja välityspalkkio

Suomessa, kuten monessa muussakin maassa, vuokra-asunnosta pitää maksaa takuuvuokra ennen sisään muuttamista. Jos luottotietosi ovat kunnossa ja sinulla on jo suomalainen henkilötunnus, isot vuokranantajat tarjoavat usein vuokra-asuntoja ilman vakuusmaksua.

Kotien vuokra määräytyy pääsääntöisesti kahdella tavalla: aravalain tai vapaiden markkinoiden mukaan.

  • Aravalain alaisia asuntoja tarjoavat ainoastaan isot toimijat kuten kaupungit ja asuntosijoitusyhtiöt. Näiden vuokra-asuntojen hakemisen yhteydessä puhutaan yleensä tulo- ja varallisuusrajoista sekä ”tarveharkinnasta”. Toisin sanoen aravalain tarkoituksena on varmistaa, että myös pienituloisemmilla ihmisillä on mahdollisuus hyvällä paikalla sijaitsevaan vuokra-asuntoon. Tarveharkinta ara-asunnoissa tarkoittaa sitä, että jos samaan asuntoon on useampi hakija, hakijoiden asunnon tarpeita vertaillaan keskenään ja enemmän kotia tarvitseva saa asunnon. Ara-asuntojen vuokrien määrityksestä, kunnossapidosta ja esimerkiksi asukasyhteistoiminnasta on säädetty laissa.
    Lue lisää arava-asunnoista »
  • Yksityisten ja isojen yritysten omistamat vuokra-asunnot ovat pääsääntöisesti ”vapaarahoitteisia” eli omistaja voi määrittää niille haluamansa vuokran mm. markkinatilanteen ja ylläpitokustannukset huomioiden. Näihin koteihin hakevia ei aseteta järjestykseen asunnon tarpeen mukaisesti. Suurin osa Suomen vuokra-asunnoista on vapaasti vuokrattavia.

Vuokra tarkistetaan ja/tai korotetaan yleensä kerran vuodessa. Vuokrien korotukseen vaikuttavat mm. talojen ja kotien ylläpito-, korjaus- ja energiakustannukset sekä markkinatilanne.

Tarkista uudelta vuokranantajaltasi, mitä vuokraan sisältyy. Joillain toimijoilla vesi sisältyy vuokraan, toisilla ei. Netti sisältyy ainakin isompien toimijoiden vuokraan, mutta sähkösopimus sinun tulee lähes poikkeuksetta tehdä itse haluamasi sähköyhtiön kanssa.

Välityspalkkio on hyvin harvinainen vuokra-asunnoissa. Esimerkiksi SATO ei missään tilanteessa pyydä sinulta välityspalkkiota.

Asunnon etsiminen ja hakeminen

Suomalaiset kodit löytyvät internetistä. Niin kaupungit kuin yksityisetkin toimijat esittelevät vuokra-asuntoja omilla nettisivuillaan, mutta suurin kattaus koteja löytyy kahdesta maan isoimmasta asuntoportaalista: Oikotieltä ja Vuokraovesta.

Isot toimijat pyytävät sinut täyttämään asuntohakemuksen. Erityisesti kaupungeille ja muille valtion lainalla rakennettuja, ns. ara-asuntoja tarjoaville toimijoille hakemus on välttämätön. Vähin, mitä suomalainen vuokranantaja sinulta vaatii, on nimi, puhelinnumero ja suomalainen henkilötunnus. Henkilötunnuksen avulla vuokranantaja saa tarkistaa luottotietosi. Vakavin luottotietohäiriö on tietenkin vuokravelka, joka voi olla asunnon saamisen este.

Vuokranantajalla on myös oikeus tarkistaa, oletko asunut samalla vuokranantajalla aiemmin, ja minkälainen asumishistoria sinulla on silloin ollut.

Esimerkiksi SATOlla vuokra-asuntoa voi hakea valitsemalla hakemukselle mieluisia vapaana olevia koteja. Kun luottotietosi on tarkistettu, saat viestin asuntoon tutustumisesta. On erittäin tärkeää, että käyt tutustumassa vuokra-asuntoon etukäteen, jo ennen sopimuksen allekirjoittamista. Jos olet itse vielä toisessa maassa, sinun kannattaa valtuuttaa Suomessa oleva ystäväsi tai sukulaisesi vierailemaan asunnossa puolestasi.

Jos sinulle tarjotussa kodissa on vikoja tai puutteita, on hyvä, jos otat ne esiin tulevan vuokranantajasi kanssa ennen sopimuksen tekemistä. Näin mahdolliset huolet ja harmit ratkaistaan ennen uuteen kotiin sitoutumista.

Lue lisää asunnon hakemisesta »

Sopimuksen tekeminen

Vuokrasopimus voidaan tehdä kasvokkain, mutta yhä useampi vuokranantaja pystyy solmimaan sopimuksen kanssasi myös netissä. Tätä varten sinulla on yleensä oltava joko mobiilivarmenne tai suomalaiset pankkitunnukset.

Lue sopimusehdot huolellisesti ja muista kysyä, jos jokin asia on epäselvä. Kysyminen on aina sallittua! Tarkista sopimuksestasi ainakin vuokra, vuokran korotusehto sekä sopimuksen voimassaoloaika ennen kuin allekirjoitat sen.

Sopimuksen voimassaoloaika

Tyypillisin suomalainen vuokrasopimus on toistaiseksi voimassa oleva. Se tarkoittaa sitä, että sinä voit irtisanoa sopimuksen kalenterikuukauden mittaisella irtisanomisajalla.

Isot yritykset tarjoavat usein sopimuksia, joissa on kolmesta kahteentoista kuukauteen pitkä niin sanottu sopimussakollinen aika, jonka jälkeen sopimus jatkuu tavallisena toistaiseksi voimassa olevana vuokrasopimuksena. Sopimussakko tarkoittaa yleensä sitä, että jos irtisanot kotisi em. aikana, joudut maksamaan sopimussakon, jonka suuruus vaihtelee yrityksittäin.

Joitain asuntoja vuokrataan määräaikaisilla sopimuksilla. Monesti esimerkiksi peruskorjaukseen menevästä talosta vapautunut koti voidaan vuokrata määräaikaisella sopimuksella korjauksen alkamiseen asti, jolloin asukkaan on muutettava pois.

Laki ja hyvä vuokratapa

Kuluttajan asema on Suomessa hyvä. Kun olet vuokraamassa asuntoa, tapahtumaa määrittävät mm. laki asuinhuoneiston vuokrauksesta (vanh. huoneenvuokralaki) sekä Hyvä vuokratapa -ohjeistus jonka ovat laatineet vuokralaisia, vuokranantajia, välittäjiä ja isännöintiä edustavat järjestöt.

Etsitkö kotia työntekijällesi? Tutustu SATOn vuokra-asuntoihin »

IT-alan ammattilainen muutti Intiasta Suomeen - lue Deepeshin tarina »