Pienempi vuokra-asunto, pienemmät kulut – sama lämpö ja kodin tuntu

Elämisen kallistuminen ja hintojen nopea nousu aiheuttaa monelle huolta ja päänvaivaa. Tapoja säästää etsitään niin ostolakoista kuin kulukuureistakin. Yksi tapa pienentää menoja ja vähentää huolia on vuokrakodin vaihtaminen pienempään. Samalla saatat saada elämääsi aimo annoksen vaivattomuutta sekä tilaa uudelle.

Mutta milloin on hyvä hetki pohtia muuttoa pienempään? Usein elämän suuret ja pienet käännekohdat luovat luonnollisen mahdollisuuden jollekin uudelle ja paremmalle.

1. Kaksi kotia eron myötä

Vanhempien ero on valtava muutos, joka koskettaa jokaista perheenjäsentä. Usein erityisen kurjalta tuntuu ajatus siitä, että lapset joutuisivat eron jälkeen jakamaan elämänsä kahden kodin välillä. Mutta mitäpä jos vuoroviikkoelämän aloittaisivatkin lasten sijaan vanhemmat?

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lapset asuvat aina samassa kodissa, ja se vanhempi, jolla ei ole lapsiviikko, asuu lähellä esimerkiksi vuokrayksiössä. Tähän ratkaisuun ovat päätyneet muun muassa Reetta Saine ja Jouni Salonen. Heille tämä taloudellisestikin järkevä ratkaisu on ollut paras mahdollinen, ja tarjonnut lapsille heidän kaipaamaansa pysyvyyttä.

Ratkaisu antaa myös vanhemmille tasapuolisesti omaa aikaa.

Ja kun aikuiset vaihtavat kotia, ei lasten kaikkia tarvikkeita tarvitse ostaa kaksin kappalein, sillä arvokkaat harrastusvälineet, lelut ja vaatteet löytyvät aina yhdestä osoitteesta. Ja sehän on silkkaa säästöä!

2. Nuori muuttaa kotoa

Yhtenä hetkenä sitä saattaa kammota, toisena kaivata – hetkeä, jolloin nuori jättää lapsuudenkotinsa. Muuttaa nuori maailmalle sitten opiskelun tai työn takia, jättää hän jälkeensä usein paljon kaipausta – sekä tyhjän huoneen. Nuoren omilleen muutto onkin hyvä hetki pohtia, mahtuisiko uuden muodon saanut perhe hieman pienempäänkin kotiin.

Jos et ole vielä valmis pienentämään kotisi huonelukua, oiva vaihtoehto voi olla vasta valmistunut talo – silloin saa usein saman määrän huoneita vähemmillä neliöillä ja pienemmillä kustannuksilla.

Nuoren itsenäistyminen voi samalla olla uusi alku koko perheelle. Ja viikonloppuvierailuille saapuvalle nuorelle löytyy jatkossakin oma huone.

Kurkkaa SATOn uudet ja uudistetut vuokrakodit ›

3. Kohtuullistaminen kiinnostaa

Yhä useampi meistä unelmoi mutkattomasta, lempeästä arjesta ja helpommin hallittavista tavaramääristä. Moni onkin tullut siihen tulokseen, että kulutuksen vähentäminen ja ”pienesti eläminen” tekevät elämästä mielekkäämpää ja parempaa. Voisiko vähemmän todella olla enemmän?

Kuvassa pieni poika monivärisessä raitapaidassa leikkii legohelikopterilla. Taustalla vaalea asunto.

Jos huomaat, että kohtuullistaminen ja karsiminen ovat alkaneet kiinnostaa, on hyvä hetki pohtia, mitä asioita elämässään haluaa vähentää. Toisiko vähäisempi määrä tavaroita tai pienemmät asuinneliöt elämään kaivattua rauhaa ja selkeyttä?

Pienempi koti tuo mukanaan monia etuja: se on isoa kotia ekologisempi ja kustannuksiltaan edullisempi. Lisäksi siivoaminen sujuu pienessä kodissa nopeammin ja kaikesta turhasta on helpompi päästä eroon.

Ja kun turhaa tavaraa ei ole, tuntuu koti ilmavalta, selkeältä ja tilavalta.

Uuden äärellä on oivallinen hetki pysähtyä pohtimaan sitä, mitä todella kaipaa elämäänsä. Jos pienet kulut, tasapainoisuus ja selkeys houkuttavat, voi vuokra-asunnon vaihto pienempään olla askel oikeaan suuntaan.

SATOn asukkaana vuokrakodin vaihtaminen pienempään on helppoa, vaivatonta ja kannattavaa! Saat uuden, mieleisen kodin lisäksi myös erinomaisia asiakasetuja.

Lue lisää SATOkodin vaihtamisesta toiseen ›
 

Lähteet:
https://fiksukuluttaja.fi/downshiftaus/
https://lapsenmaailma.fi/artikkeli/lasten-koti/