Tee lomamatka omaan kotiin

Kotikissan lomafiilis syntyy iisisti: Anna itsellesi tilaa ja aikaa, läheisille ja lemmikeille ruokaa ja rakkautta, ja kodillesi ihailua ja helppoa huolenpitoa.

Arkena elämä menee helposti suorittamiseksi: on töitä, kotihommia, harrastuksia ja muita menoja. Jätä kotilomalla kalenteriin tyhjää tilaa, piilota kello ja vaihda vapaalle. Perustele tämä perheenjäsenille tai muille epäluuloisille vaikkapa terveyssyillä. Laiskottelun on todettu laskevan stressiä ja alentavan verenpainetta - laiskottelu tekee hyvää!

Löydä lähipiiri

Vaikka varsinaiselle lomareissulle ei lähtisikään, läheltäkin löytyy paljon puuhaa. Piipahda pihalla tai talon yhteistiloissa rupattelemassa naapurin kanssa tai kutsu ystävä kylään. Monella asuinalueella on tarjolla puistojumppaa tai muuta toimintaa, johon voi osallistua. Jos kaipaat seuraa, tarjoudu oman talon lapsiperheelle hoitoavuksi, koiran ulkoiluttajaksi tai mummon juttukaveriksi.

Testaile kesäruokia

Sukella internetin ihmeelliseen maailmaan ja bongaa pari sellaista reseptiä, jotka arkena mietityttäisivät, mutta joiden kanssa sekoiluun lomapäivä antaa tilaa. Pyydä kamut tai perheenjäsenet mukaan reseptin valinnasta kokkailuun asti ja hyödynnä tarpeen tullen vaikka kotitalon yhteistä grillipaikkaa

Tee mitä haluat

Kuka sanoo, että vapaapäivänä pitäisi kohkata ja juosta koko ajan paikasta toiseen? Yhtä hyvin voi jäädä kotiin, ja nauttia sen rauhasta hyvällä omallatunnolla. Jos retkeily ei innosta, vedä verhot alas, ja nauti vaikka hyvästä elokuvasta – ihan keskellä päivää. Kyllä, se on sallittua.

SATOn asukkaat Samuele, Daniel ja Luna-kissa kotisohvallaan italialaisen sarjakuvan äärellä.

Näe lähelle

Mitä lähempänä asiat ovat, sitä harvemmin ne huomaa. Kävele lähikauppaan vaihteeksi sitä pidempää reittiä, ja katsele maisemia kaikessa rauhassa. Poikkea vaikka kahvilaan samalla reissulla. Tai vieraile katsastamassa kotiasi lähinnä oleva nähtävyys tai luontoelämys. Milloin viimeksi olet käynyt siellä? Lähiympäristö näyttäytyy aivan uudessa valossa, kun pysähdyt sitä seuraamaan. Viheralueet ovat meidän kaupunkilaisten olohuone.

Kruisaile raiteita

Stadin uudet spårareitit! Tampereen ratikka! Espooseen metrolla! Raiteissa on jotain niin kovin kotoisaa, että kotilomamatkailuun voi hyvin suositella metroreissua Finnooseen tai raitiovaunumatkaa Pasilasta Kalasatamaan. Yhdistä reissuun kauppakeskusikkunashoppailumeininki: Mitään ei tartte ostaa, mutta kaikkea voi fiilistellä. Ja jos shoppailuhammasta kolottaa, monesta kauppakeskuksesta löytyy nykyään ihania käytettyjen tavaroiden liikkeitä. 

Siivoile satunnaisesti

Jos siivoaminen on stressaava juttu, unohda siivouspäivä. Tee sen sijaan siivoamisesta peli. Jos kotonasi asuu muitakin ihmisiä kuin sinä itse, järkkää loman ajaksi kilpailu, jossa eniten kotihommia hyvällä tuulella tehnyt saa jonkin kivan palkinnon. Jos asut itseksesi, yhdistä lomasiivoaminen kotona tanssimiseen tai kilpaile itsesi kanssa imurointinopeudessa. Ja hei, joskus voi olla ihan ookoo laittaa hiukan rahaa siihen, että se kuuluisa Joku Muu käväisee vaikka kerran lomakaudella kotisi puunaamassa.

Ota piha haltuun

Kerrostalon pihalla voi tehdä muutakin kuin grillata. Nauti aurinkoisena päivänä vaikkapa iltapäiväkahvit vaihteeksi piknikhenkeen ulkona, yksin tai naapurin kanssa. Tai rentoudu hetki kirjan kanssa kesästä nauttien.

Ei mitään tekemistä

Lomasi on onnistunut, kun jossakin vaiheessa tulee hetki, ettet tiedä mitä tekisit. Nauti siitä. Parhaat oivallukset syntyvät usein juuri silloin, kun pää kaikuu tyhjyyttään ja uudet ajatukset pääsevät laukkaamaan vapaasti. Kun olet hetken maannut sohvalla, mielessäsi on varmasti jo monta innostavaa puuhaa, mihin seuraavaksi voisit ryhtyä.

Ihanaa lomaa kaikille SATOkotien asukkaille, niin ihmisille kuin lemmikeillekin!

Tämä leppoisa juttu on julkaistu alunperin kesällä 2016 ja freesattu kesällä 2024.