Sisusta lasitettu parveke talvikuntoon

Parvekkeelta ei tarvitse vetäytyä sisään vain siksi, että kesä on päättynyt. Kun lumiset maisemat hohtavat kauneuttaan, voit sisustaa samaa fiilistä vuokrakotisi lasitetulle parvekkeelle. Nappaa tästä vinkit talvitunnelmaan!

1. Siivoa kesä parvekkeelta

Siivoa kesä pois, tuo talvi sisään! Ensimmäinen askel SATOkotisi parvekkeen talviteloille laittamisessa on siivous kesän ja syksyn jäljiltä. Kiikuta kuihtuneet kesäkukat kotitalosi biojäteastiaan. Putsaa parvekelasit katu- ja siitepölystä sekä puiden lehdistä. Imuroi ja luuttua vielä lattia, mutta käytä vettä säästeliäästi, ettei pesuvesi valu naapurin parvekkeelle. Kun parveke on puhdas, sen sisustaminen uuteen sesonkiin käy paljon mukavammin.

Lue lisää parvekelasien huoltamisesta ›

2. Suojaa monivuotiset parvekekasvit

Lasitetulta parvekkeelta puuttuu lumen antama talvieristys, mutta pienillä nikseillä autat ulkokasveja talvehtimaan kevääseen. Kun lattia alkaa tuntua kylmältä jalkapohjissa, se on sitä myös lattialla oleville kasveille. Sujauta silloin ruukun alle matto, styrox-levy tai nippu sanomalehtiä. Ensipakkasen puraistessa peitä kasvit hallaharsolla ja paukkupakkasilla paksuilla vilteillä. Muista kuitenkin, että kovin kylmänarat kasvit talvehtivat mieluiten sisätiloissa.

Lue lisää viljelysten laitosta talviteloille ›

3. Sisusta talveen havupuilla

Päivitä parvekkeesi talviasuun havupuilla – ne kuuluvat talveen kuin porkkana lumiukon nenään! Havut säilyvät vehreinä läpi talven ja sopivat siksi loistavasti ympärivuotisiksi parvekekasveiksi.

Parhaiten pakkasta kestävät esimerkiksi katajat, kääpiökuuset, tuijat ja puksipuut. Myös männyt viihtyvät ulkona läpi vuoden.

Sujauta istutusruukut peltisiin tai punottuihin koreihin ja asettele ne vaikkapa puulaatikoiden tai pölkkyjen päälle. Näin viimeistelet talvisen sisustuksen.

Nappaa vinkit havupuun istutukseen ›

Kuvassa avoparveke, jossa elämää nähnyt betonikaide. Sisustuksena sohva ja värikkäitä tyynyjä. Kauluslavojen päällä havukasveja ja taustalla ruskaiset puut.
Avoparvekkeellakin voi viettää syyspäiviä, kunhan pehmusteet ovat säänkestäviä (ettei niitä tarvitse aina roudailla sisätiloihin). Komea havuasetelma syntyy kauluslavoista.

4. Lämpöä viluisten varpaiden alle

Vaikka lasitettu parveke on aina muutamaa astetta ulkoilmaa lämpimämpi, sen lattia voi tuntua talvella hyiseltä. Viluisten varpaiden pelastaja on parvekematto tai eristetty termomatto. Matto tuo myös sesongin väriä parvekkeelle. Talveen sointuvat esimerkiksi valkoinen, luonnonläheiset värit kuten beige sekä huurteiset vaaleanpunaisen ja -sinisen sävyt. Jätä vielä oven viereen lämpöiset tossut, jotka voit sujauttaa jalkaan ennen parvekkeelle astumista.

5. Tee pehmoinen istuskelupaikka

Lasitettu parveke on kuin yksi ylimääräinen huone kotona – talvellakin! Vaihda vain kesän kevyet tekstiilit muhkeampiin ja luo niistä lämpöinen pesä istuskeluun. Lasituksen ansiosta viltit ja tyynyt säilyvät kuivina talvellakin.

Kääriydy pehmoiseen huopaan ja istahda lampaantaljalla vuorattuun nojatuoliin. Hörpi höyryävää juomaa ja ihastele parvekkeelta avautuvaa talvista maisemaa.

Eikö sinulla ole parveketta? Kurkkaa meidän vapaat vuokra-asunnot ja löydä parvekkeellinen koti ›

6. Lisälämpöä lämmittimestä

Jos parvekkeellasi sattuu olemaan pistorasia, saat lisälämpöä lattialle laitettavasta terassilämmittimestä. Se lämmittää suoraan ihoa ja pintoja, ei ympäröivää ilmaa. Nykyaikaiset sähkölämmittimet ovat lisäksi energiatehokkaita. Kun pidät lämmittimen – tai minkä tahansa sähkölaitteen – päällä vain silloin, kun tilassa oleskellaan, ei energiaa kulu hukkaan ja paloturvallisuus on hanskassa.

Katso lisää sähkönsäästövinkkejä ›

7. Valaise pimenevät illat

Kun pimeys alkaa hiipiä iltoihin, on aika laittaa parvekkeelle tunnelmallinen valaistus. Paristoilla toimivat led-kynttilät, lyhdyt ja valoketjut on helppo asetella istutusten lomaan. Kierrä valoketjuja esimerkiksi havukasvien ympärille tai ripusta niitä kuivaustelineeseen. Voit myös askarrella valokoristeita itse esimerkiksi kuivatetuista oksista.

Tee itse valokoriste parvekkeelle ›

8. Koristele parveke juhlaan

Lopuksi voit tuunata lasitetun parvekkeen ajankohtaiseen sesonkiin. Mikä olisikaan sinun tyylisi: hyytävä halloween vai kenties iloinen joulumaa? Myös joulukuusen voit koristella parvekkeelle! Kuusta kelpaa ihastella sisältä käsin, ja lasitetulla jouluparvekkeellasi tarkenet hörppiä glögit kylmälläkin kelillä.

Sesonkiin sisustettu parveke luo satumaista tunnelmaa, joka ulottuu ikkunan läpi aina kotisi sisätiloihin asti.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin