Lämpötila ja sisäilma

Tätä kodin ominaisuutta ei näe, mutta sen voi kyllä kokea, eritoten jos jokin on pielessä. SATOlle vuokra-asuntojen sisäilma on tärkeä juttu. Tässä vinkit, miten voit itse vaikuttaa sen laatuun.

Asunnon sisäilman pitäisi nykymääräysten mukaan vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Epäpuhtaudet ja kosteus poistuvat asunnosta poistoilmaventtiilien kautta. Venttiileitä on keittiössä, wc:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Ethän muuta itse poistoilmaventtiilien säätöjä, sillä sinun kotisi säädöt vaikuttavat myös naapuriesi ilmanvaihtoon.

Raikasta, korvaavaa tuloilmaa virtaa huoneistoon ulkoseinään tai ikkunakarmiin sijoitetuista korvausilmaventtiileistä tai ikkunoista, joiden yläreunaan ei ole kokonaan laitettu ikkunatiivistettä.

Terveellinen huonelämpötila

Terveellinen huonelämpötila on + 20–21°C, makuuhuoneissa hivenen alhaisempi. Huoneiston lämpötilasta saa luotettavan tuloksen, kun mittari sijoitetaan 1,5 metrin päähän ulkoseinästä ja metrin korkeudelle lattiasta.

Kotisi lämpötilaa säädellään patteriventtiileillä. Termostaattiventtiili tunnustelee ilmaa ja säätää sen mukaan huoneiston lämpötilaa. Termostaatin nupista lämpöä voi säätää pienemmälle tai suuremmalle. Kun huoneistossa on löytynyt oikea lämpötila, termostaatti pitää sen tasaisena. Patteri voi olla ajoittain viileä, mutta huonelämpötila pysyy edelleen sopivana. Termostaattia ei saa peittää verhoilla tai huonekaluilla, koska silloin se ei toimi halutulla tavalla.

Pesutilojen patterit pidetään aina päällä, jotta tilat kuivuvat. Myös märkätiloihin asennettu lattialämmitys pidetään aina päällä, koska se pitää lattian kuivana ja estää omalta osaltaan kosteusvaurioiden syntyä.

Ota yhteyttä huoltoon tai kotitalosi talomestariin esimerkiksi OmaSATOn kautta, jos termostaattien säätämisestä huolimatta kodissasi on jatkuvasti liian kylmä tai kuuma (erityisesti jos kotisi lämpötila nousee toistuvasti yli 32 asteen). Hellesäällä kokonaisen kotitalon viilentäminen on valitettavasti mahdotonta, jos talossa ei ole koneellista viilennystä, mutta alta löydät vinkkejä kodin pitämiseksi viileänä.

Ota yhteyttä myös, jos pattereista kuuluu lorinaa, suhinaa tai venttiilistä valuu vettä tai jos patteri pitää ilmata.