Vuokrakoti trendikkäästä Sörnäisistä

Urbaanin elämän keskus Helsingin sydämessä

Sörnäinen on niin paljon muutakin kuin Kurvi tai metroasema. Tämä urbaanin ajanvieton keskittymä on yksi Helsingin monipuolisimmista nykykulttuurin tyyssijoista ja vilkkaimmillaan kesällä. Kurkistetaanpa siis tähän 15 000 asukkaan kaupunginosaan hieman pintaa syvemmälle.

Sörnäisten nimi juontuu ruotsinkieliseen nimeen Södernäs (”Eteläniemi”) ja se mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 1639 Uuden Helsingin perustamisasiakirjassa. Vuonna 1928 alueen nimeksi vahvistettiin virallisesti Sörnäinen – Sörnäs. Helsingin slangissa paikka tunnetaan nimillä Sörkka tai Sörkkä.

Varsinkin Kurvilla on maineensa ja se on monenlaisten bilettäjien kohtauspaikka erityisesti viikonloppuiltaisin. Sörnäinen on kuitenkin alueena hyvin laaja ja sinne mahtuu monenlaista mielenkiintoista elämää ja katu-uskottavaa tekemistä. Palvelutarjonta, ravintolat ja harrastusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla, joten siirrä ennakkoluulot syrjään ja tutustu rohkeasti, mitä Sörkalla on tarjota juuri sinulle!

Stadin slangin syntysija

Sörnäisten teollistuminen alkoi tiilitehtaista. 1850-luvulla Sörnäisten silloisen sataman läheisyydessä toimi jo koko joukko muitakin tehtaita, mylly, kaasulaitos ja hiilivoimala. Laitoksiin tarvittiin työntekijöitä, joten muutama tehtailija päätti perustaa osakeyhtiön työväkensä asuttamiseksi. Perin vaatimattomissa ”puulaakivilloissa” asui ahtaasti valtavia määriä työläisiä. Näissä olosuhteissa syntyi stadin slangi 1900-luvun alussa.

Monet vanhat, teollisuusajan kiinteistöt on otettu uudenlaiseen käyttöön. Teollisuusalueiden uudistaminen asuinkäyttöön alkoi 1970-luvulla Merihaasta, rantaan ja täyttömaalle rakennetusta betonibrutalistisesta kerrostalokeskittymästä, ja uusinta asutusta löytyy Kalasatamasta, jonka rakentaminen jatkuu vuoteen 2030 saakka.

Tiheimmin asuttua Stadia - nuoren aikuisen unelma

Sörnäisten kurvi on lukuisten joukkoliikenneyhteyksien solmukohta, ja yhteydet Sörkasta kaikille puolin pääkaupunkiseutua ovat erinomaiset metrolla, bussilla ja raitiovaunulla.

Sörnäinen, Alppiharju ja Kallio ovat muun kantakaupungin ohella tiheimmin rakennettuja kaupunginosia Helsingissä - ja samalla koko Suomessa. Pienasuntojen osuus kaikista asunnoista on Helsingin suurin: jopa 80 prosenttia. Kotien koon takia tyypillisin asukas on yksin asuva nuori aikuinen, vanhempi tai lapseton pariskunta. Helsingin itäisessä kantakaupungissa autojen lukumäärä asukasmäärään nähden on Helsingin pienin. Ja mihinpä autoa tarvitsisikaan, kun kotikulmien peruspalvelut ovat kattavat ja kaikki löytyy lyhyen kävelyetäisyyden päästä!

Alueen palvelut ja kulttuuritarjonta ovat muotoutuneet asuinkunnan mukaan: Sörnäinen houkuttaa monipuoliseen ajanviettoon erityisesti nuoria ja nuorenmielisiä aikuisia ympäri pääkaupunkiseutua.

Kesäpäivänä koettavaa: Suvilahti ja Teurastamo

Sörnäinen koostuu useista alueista, joilla on omat tunnuspiirteensä ja palvelukeskittymänsä. Näistä ehkä mielenkiintoisimmat ovat Teurastamo ja Suvilahti.

Teurastamon ravintolat, jätskibaari ja tislaamo ovat kesäelämysten etupäässä. Entisessä teurastuslaitoksessa toimii nykyään laaja kattaus rentoja ravintoloita sekä ainutlaatuista pientuotantoa: jäätelötehdas, leipomo, tislaamo, kahvipaahtimo, taidegalleria ja kauppoja. Tsekkaa esimerkiksi B-Smokeryn ribsit ja Jädelinön taivaalliset artesaanijäätelöt. Teurastamon sydän on tunnelmallinen ja kaikille kaupunkilaisille avoin urbaani piha, jossa voit nauttia jäätelösi vaikka riippukeinussa.

On mielenkiintoista nähdä, millaiseksi monipuoliseksi kulttuurikeskittymäksi Suvilahti vanhoine kaasukelloineen ja panimoineen kehittyy lähivuosina. Vielä kesällä 2024 se on muun muassa maailman kiinnostavimpien kaupunkifestivaalien kärkeen rankatun Flow Festivalin koti. Tällä hetkellä Suvilahdessa voi harrastaa muun muassa sirkusta iästä riippumatta Circus Helsingin tiloissa sekä Cirko – Uuden sirkuksen keskuksessa.

Leblon Suvilahden Ranta taas on uudenlainen harrastus- ja ravintolakeskittymä meren rannalla: pelaa ensin muutama erä Padelia, käy uimassa meressä ja sitten ravintolaan burgerille tai pizzalle. Leblonissa soi aina ajankohtainen musiikki, usein paikalla on myös DJ tai keikkailevia artisteja.

Hipsterille ja hipille sekä kaikille siltä väliltä

Sörnäisistä ja naapurustosta löytyy lukuisia konstailemattomia ruokaravintoloita ja baareja.

Jos iltamenot kiinnostavat, kipaise Kaiku Kuudes linjaan https://clubkaiku.fi/. Hämeentien varrella sijaitseva kompleksi kätkee sisäänsä muun muassa eurooppalaisten yökerhojen parhaimmistoon rankatun elektronisen musiikin klubin. Iltaa voi mennä jatkamaan saman katon alla sijaitsevaan jatkoklubi Stidilään.

Merihaan kupeessa voi saunoa yhdessä Helsingin julkisista saunoista, vuonna 2012 valmistuneessa Kulttuurisaunassa. Jos Kulttuurisauna on täynnä, löytyy läheltä lisäksi perinteikkäät Sauna Hermanni ja Kotiharjun sauna.

Todella suosittu ja sympaattinen Harju 8 taas tarjoilee juotavaa ja todella maittavaa kasvispainotteista ruokaa ainutlaatuisessa miljöössä. Harju kasi tiivistää Sörnäisten hengen: istuessaan siellä voisi aivan hyvin kuvitella olevansa rennossa berliiniläispubissa. Lähellä sijaitsee myös Döner Harju, josta saa niin hienoa kebabia maittavilla kasvislisäkkeillä kuin Suomesta vaan voi saada.

Kesäisin Kallioon kannattaa mennä ihan vain Dallapenpuiston kesäkirpparin takia. Rennosti ruohikolla pidettävään sunnuntaikirpputoriin voi osallistua kuka vaan, joka jaksaa kantaa myyntiartikkelinsa paikalle ja viedä myymättä jääneet pois. Talviaikaan läheltä, Hämeentien varrelta löytyy muun muassa Metka-kirpputori. Myös viereinen Kallion kaupunginosa on kuuluisa kirppareistaan ja second hand -myymälöistään.

Sporttia ja (lisää) kulttuuria

Jos tanssijalkaa vipattaa, mutta se kaipaa hieman harjoitusta, suuntaa Helsingin tanssiopistoon, EtnoFitnessiin tai StepUpiin.

Combat Academy on taistelu-, itsepuolustus- ja kamppailulajien opetukseen erikoistunut akatemia, samoin kuin Savate Club Helsinki. Kuntoa voi kohottaa myös useilla lähistöllä sijaitsevilla perinteisimmillä kuntosaleilla.

Oman elämänsä Wilhelm Tell taas singahtaa jousiammuntaradalle.

Paints and friends kutsuu maalaamaan kavereiden kanssa viiniä nauttien tai ilman.

Riviera Cinema on kotisohvaakin kivempi leffaelämys, jossa ruuat ja juomat voi tilata suoraan leffapenkkiin. Live-teatterista voi nauttia Teollisuuskadun toisella puolella sijaitsevassa Kapsäkki-musiikkiteatterissa ja Teatteri Kultsassa. Tai kiinnostaisiko teatteri harrastuksena? Nuorten teatteriharrastusryhmä toimii Narrin näyttämöllä ja teatteri Metamorfoosi tarjoaa kursseja kaiken ikäisille.

Taidegallerioitakin Sörnäisten alueella on, tietysti tiukasti nykytaiteen alalla: Make your Mark on keskittynyt nousevien taiteilijoiden julisteisiin ja on Suomen johtava graffitipohjaisten taiteiden esittelypaikka. Taidehalli Kohta taas esittelee tinkimätöntä nykytaidetta kaikissa muodoissaan.

Kiinnostava tekeminen ei siis Sörkassa lopu! Tutustu alueen persoonallisiin, historiaa henkiviin kivitaloihin sivuillamme.

Vapaat vuokra-asunnot | Sörnäinen

Miksi SATO?

Meidän asuntomme on sinun kotisi kaikissa elämäntilanteissa ja asuminen on vaivatonta. Huolehdimme kodistasi vuosikymmenten kokemuksella ja kehitämme uusia palveluja iloksesi. Meiltä ja kumppaneiltamme saat myös mainiot asiakasedut.

Lue lisää

Ihastuitko Sörnäisiin? Löydä elämäsi koti.