Kierrätystapahtumasta eväät ekologiseen arkeen

Moni haluaisi kierrättää enemmän, mutta se voi tuntua vaikealta. SATO auttaa asukkaita vaivattomampaan kierrättämiseen järjestämällä kierrätys- ja lajittelutapahtumia ja lisäämällä muovinkierrätystä SATOn taloissa.

”Olisi hyvä, jos muovipakkauksia olisi vähemmän”, toteaa SATOn kierrätystapahtuman osallistuja Roz, eikä ole lainkaan hakoteillä. Muovia joutuu edelleen usein sekajätteeseen, ja tämä kuormittaa ympäristöä pitkällä tähtäimellä vakavasti.

Kierrättämällä ja lajittelemalla jätteet huolellisesti säästetään luonnonvaroja ja energiaa sekä vähennetään kaatopaikkojen aiheuttamia ongelmia.

Moni asukas kaipaa kuitenkin lajittelusta enemmän tietoa.

SATOn kierrätys- ja lajittelutapahtumissa käydään läpi lajittelun perusteet. Esimerkiksi: Mihin käytetty talouspaperi kuuluu? (Biojätteeseen.) Entäpä elektroninen kuumemittari? (Sähkölaitteisiin, joita vastaanotetaan erikseen jäteasemilla ja sähkölaitteita myyvissä liikkeissä.)

Lisäämällä asukkaiden tietämystä SATO pyrkii vähentämään sekajätteen määrää kotitaloissaan. Se on yksi SATOn vastuullisuusohjelman päätavoitteista.

"Sekajätteeseen päätyy vielä paljon sellaisia tuotteita, jotka voitaisiin käyttää uudelleen tai kierrättää materiaalina. Haluamme helpottaa asukkaiden kierrätystä tuomalla pihoille kierrätyskontteja ja tarjoamalla tällaisia tapahtumia aiheeseen liittyen", kertoo SATOn vastuullisuusasiantuntija Tiina Lehti.

Lajittelu ja uudelleenkäyttö tutuksi roskispelillä

SATO on järjestänyt syksyn 2019 aikana pääkaupunkiseudulla kymmenkunta kierrätystapahtumaa yhteistyössä Helsingin seudun ympäristöpalvelu HSY:n ja Kierrätyskeskuksen kanssa.

Roz ja Zubaida pelaavat kierrätyspeliä | SATO

Roz osallistuu ystävänsä Zubaidan ja tämän isän kanssa kotitalonsa kierrätystapahtumaan Vantaan Pakkalassa. Kotitalon kerhohuoneen keskelle on aseteltu pöytä, jossa on kuvia erilaisista jäteastioista. Kierrätyskeskuksen edustaja Ilkka Vartiainen jakaa asukkaille erilaisia roskia edustavia kortteja, jotka tulee laittaa oikean lajitteluastian päälle. Pelataan siis roskispeliä.

"Sähkölaitteet oli vaikein kategoria, kun en tiennyt mitä siihen kuuluu, mutta nyt tiedän!" kertoo Zubaida.

"On kivaa ratkaista, mihin roskat kuuluvat", kertoo Roz, joka on oppinut lajittelua koulussa ja kotona pienestä pitäen.

Tottuneesti tyttöjen ja muiden asukkaiden kysymyksiin vastaileva Ilkka korostaa tavaroiden uudelleenkäyttöä kaiken kierrätyksen perustana. Kun kodin jätteet lajitellaan oikeisiin jäteastioihin, ne voidaan toimittaa hyötykäyttöön.

"Minulta kysytään usein ihan yksityiskohtaisia asioita erilaisten kodin tavaroiden oikeaoppisesta kierrätyksestä", Ilkka sanoo.

Kaikki asukkaat mukaan kierrätykseen

Paikalle saapuneet asukkaat kuuntelevat kierrätysluentoa keskittyneenä. Ihmisiä kiinnostavat erityisesti omassa arjessa haastavammat kierrätettävät, kuten kodinkoneet ja erikoisemmat sähkölaitteet.

SATOn yhteisömanageri Piia Matilainen

"Täällä jaetaan kokemuksia, opitaan uutta ja tutustutaan samalla naapureihin", kertoo SATOn kierrätys- ja lajittelutapahtumista vastaava yhteisömanageri Piia Matilainen.

Tapahtumat jatkuvat keväällä 2020, ja silloin on tarkoitus keskittyä muiden muassa paljon puhututtaneisiin biojätteisiin.

Monia asukkaita on askarruttanut erityisesti ruuanlaitosta syntyvä jäte.

"Asukkaat saattavat valmistaa rasvaista ruokaa, ja valmistuksessa käytetty rasva joutuu viemäreihin, jos sitä ei lajitella oikein", sanoo SATOn Pakkalan talon palvelupäällikkö Antti Tuomola.

Piia ja Antti myöntävät, että tapahtumiin osallistuvat herkimmin asukkaat, jotka ovat muutenkin kiinnostuneita aiheesta. Tavoitteena on kuitenkin saada kaikki SATOn asukkaat innostumaan kierrätyksestä keskustelemalla ja tukemalla.

Muovinkierrätys lisääntyy SATO-taloissa

Vuonna 2019 SATO tuotti sekajätettä pääkaupunkiseudulla 4,3 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Jätteen määrää pyritään vähentämään esimerkiksi tuomalla kaikkiin SATOn pääkaupunkiseudun kohteisiin muovinkierrätysastiat. Lajittelua helpotetaan Pakkalassa myös jäteastioiden selkeämmällä merkitsemisellä.

– Olemme liimanneet jätehuoneiden astioihin erillisiä tarroja, joista kierrätettävä laji on helposti erotettavissa, Antti toteaa.

Uusissa ja peruskorjatuissa SATO-taloissa mennään vielä askel pidemmälle – asuntoihin on tulossa kierrätysmuovista tehtyjä jäteämpäreitä, jotka on värikoodattu jätekatoksien jäteastioiden kanssa.

Kun sekajätettä vähennetään lajittelupuitteita parantamalla ja tietoisuutta lisäämällä, pienennetään myös SATOn talojen elinkaaren hiilijalanjälkeä.

Tiesitkö?

  • ​​Pääkaupunkiseudun asukkaat tuottavat keskimäärin yli 300 kiloa jätettä vuodessa henkilöä kohden​. Lähes puolet jätteestä lajitellaan kierrätykseen, uusien tuotteiden raaka-aineiksi.
  • Muovin kierrättäminen helpottuu SATO-kohteissa – lähes kaikkiin pääkaupunkiseudun SATO-kohteisiin on lisätty keltaiset muovinkierrätysastiat.
  • Sekajäteastioita vähennettiin vuonna 2019 pääkaupunkiseudulla 92 kpl ja sekajätettä tuotettiin SATOn pääkaupunkiseudun kiinteistöissä 4,3 prosenttia vähemmän vuoteen 2018 verrattuna. Sekajätteen vähentäminen on SATOn vastuullisuusohjelman päätavoite.

Lähteet: SATO, HSY

Tutustu asukkaamme Tiinan kierrätysvinkkeihin | SATO

Päivitys 28.10.2022: SATOssa kokeiltiin yhteisömanageria erityisesti StudioKodin lanseerauksen aikaan. Tällä hetkellä meillä ei ole yhteisömanageria.

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin