Pihistä tai panosta: Näin valitset tarpeisiisi sopivan laajakaistan

Useimmat meistä tarvitsevat internetiä päivittäin, joten arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että kodin laajakaistayhteys toimii nopeasti ja luotettavasti. Vaihtoehtojen runsaus voi kuitenkin tehdä nettiliittymän valinnasta vaikeaa. Näiden vinkkien avulla löydät juuri oikeanlaisen liittymän vuokra-asuntoosi ja otat siitä kaiken hyödyn irti.

1. Ota selvää saatavilla olevista vaihtoehdoista

Kotitalossasi käytössä oleva laajakaistatekniikka määrittää sen, millaisia laajakaistaliittymiä kotiisi on saatavilla. Aloita siis selvittämällä, miten netti tulee kotiisi: onko käytössä puhelin- tai kaapeliverkko vai kenties valokuitu- tai kaapeliteknologia? Tieto löytyy yleensä helposti laajakaistaoperattoreiden verkkosivuilta, mutta voit myös olla suoraan yhteydessä operaattoriin.

Ennen kuin klikkaat laajakaistaliittymän ostoskoriisi, kannattaa tarkistaa, sisältyykö nettiyhteys vuokraasi.

Osa vuokranantajista nimittäin tarjoaa asukkailleen ilmaisen laajakaistan, tyypillisesti 10-100 megan perusnopeudella. Esimerkiksi useimpien SATOkotien vuokraan sisältyy Telian 50 megan Taloyhtiönetti, johon on tarvittaessa saatavilla lisänopeutta edulliseen hintaan.

Telian Taloyhtiönetti SATOn vuokra-asunnossa ›

2. Valitse nopeus käyttötarpeiden mukaan

Laajakaistan nopeuden tulisi riittää kaikkeen tarvittavaan, mutta turhasta ei kannata maksaa. Nopeutta valitessa onkin hyvä pohtia, kuinka paljon ja mihin tarkoituksiin nettiä käytetään.

Kun asut yksin tai kaksin ja tarvitset nettiä lähinnä kevyeen surffailuun, somettamiseen ja laskujen maksamiseen, pärjäät mainiosti jo 10 megan yhteydellä. Jos tykkäät lisäksi katsella sarjoja ja elokuvia suoratoistopalveluista, voi olla hyvä valita ainakin 50 megan yhteys saumattoman toiston varmistamiseksi.

Sopiva nettiyhteyden nopeus riippuu käyttötarpeista sekä käyttäjien ja laitteiden määrästä.

Myös etätyö nostaa verkkoyhteyden nopeusvaatimuksia, varsinkin jos kotitoimistolla työskentelee enemmän kuin yksi perheenjäsen. Tällöin sopiva nopeus on vähintään 100-200 megaa. Sama nopeus on hyvä valinta kotitaloudelle, jossa useita laitteita käytetään samanaikaisesti: yksi katsoo lempisarjaansa Netflixistä, toinen pelaa tietokonepelejä ja kolmas osallistuu etäpalaveriin.

Kaikkein nopeimmista, 500-1000 megan yhteyksistä voi olla fiksua maksaa silloin, kun lataat usein suuria määriä tietoa, eli kun kotona asuu vaikkapa useampi innokas tietokonepelien harrastaja tai etätyöhön sisältyy säännöllisesti suurien kuva- tai videotiedostojen lähettämistä.

3. Hanki nettilaitteet ja sijoita ne oikein

Nettisurffailuun tarvitaan usein laajakaistayhteyden lisäksi myös oikeanlaiset ja ajan tasalla olevat laitteet. Jos yhteys tulee kotiisi puhelinverkon kautta, tarvitset VDSL2-modeemin, kun taas kaapeliverkon kautta tuleva yhteys edellyttää kaapelimodeemin käyttöä. Asunnossa, jossa on tietoverkkokaapelointi, erillistä päätelaitetta ei sen sijaan tarvita, vaan datakaapeli liitetään suoraan seinässä olevaan datarasiaan.

Kun kotona on useita laitteita, jotka käyttävät internetyhteyttä, tarvitset lisäksi reitittimen langattoman verkon eli WiFi:n muodostamiseen.

Jotta langaton yhteys toimisi moitteettomasti, reitittimen sijantiin on syytä kiinnitä huomiota: sen olisi hyvä sijaita keskeisellä paikalla ja mieluiten siinä huoneessa, jossa yhteyttä käytetään eniten.

Lähteet: Telia, Gigantti