Tunnista lähiö

80-vuotiaaksi eläneenä kotien ammattilaisena SATO on ennättänyt olla monessa mukana. Suomesta on haastavaa löytää naapurustoa, jossa ei olisi meidän rakennuttamiamme tai vuokraamiamme koteja. Vuokra-asuntomme löydät Suomen suurimmista kaupungeista (ja Pietarista), mutta rakennuttamiamme koteja löytyy pohjoisesta etelään ja idästä länteen kaikenkokoisilta suomalaisilta paikkakunnilta.

Pengoimme arkistojemme kätköistä kuvia isompien kaupunkien lähiöistä ja naapurustoista matkamme varrelta. Kokeile, tunnistatko nämä naapurustot. Vastaukset löydät sivun alareunasta.

1. Kontion ja Otson kesäkoti

Aloitetaan helpolla naapurustolla. Tämä ei kenties vinkkejä kaipaa, mutta sanotaan vaikka näin: Huoltolautta, autolautta ja särkynyt jäälautta ovat tälle kaupunginosalle tuttuja.

Suhde169 Tunnista lahio 5

2. Funktionalismia ja suurmuottielementtejä

Rakastettu klassikkokaupunginosa on puoliksi SATOn rakennuttama, ja ihan ensimmäisiä talojamme peruskorjataan parhaillaan. Vinkkivinkki: Kovan tason stadilaiset tuntevat alueen myös nimellä Aarnikka.

Suhde169 Tunnista lahio 11

3. Täälläkin on Itäkeskus

Parjattu ja rakastettu lähiö, vehreät pihat ja hyvät palvelut... Ja vinkkivinkkinä: Alue ei ole pääkaupunkiseudulla, vaikka täälläkin on Itis.

Suhde169 Tunnista lahio 3

4. Pikkutaajama Pilvijärven rannalla

Neljäntuhannen asukkaan salibandypainotteisessa taajamassa on kaikki kohdallaan: Luonto ja palvelut kävelyetäisyydellä ja pääkaupunkikin bussimatkan päässä.

Suhde169 Tunnista lahio 4

5. Prinsessojen koti

Visan tuorein tapaus on aurinkoinen naapurusto vehreiden puistojen ja liikuntapaikkojen laidalla, alla olevan kuvan etureunalla. Olemme rakennuttaneet tämän pihapiirin melkein kaikki talot, ja omistuskotitalojen nimet ovat kuninkaallista sukua.

Suhde169 Tunnista lahio 13

6. Yksi Suomen yhtenäisimmistä kaupunginosista

Ennen toista maailmansotaa kaavoitettu naapurusto on nähnyt paljon. Parhaillaan aluetta uudistetaan ja rakenteilla on esimerkiksi upouusi liikekeskus. Alue on paljon kuvassa näkyvää laajempi. Vinkki: Nääs.

Suhde169 Tunnista lahio 12

7. Kuinka monta näitä voi olla?

Tämä ylen kotoisa, matalasti rakennettu kaupunginosa on yksi neljästä liki samannimisestä naapurustosta. Ja vinkit tulivatkin tuossa edellisessä lauseessa.

Suhde169 Tunnista lahio 6

8. Ennen kylä, nyt kaupunginosa

Jos alla oleva kuva olisi otettu eilen, kuvaajan olisi pitänyt kallistaa kameraa reilusti ylöspäin. Tämän lähiön valttina on merenrannan lisäksi lähistölle lähivuosina valmistuva metroasema.

Suhde169 Tunnista lahio 8

9. Akilleen kantapäänä ostari

Väljästi rakennettu mäntykankainen lähiö vihastuttaa ja ihastuttaa. Ihastuneet kehuvat ulkoilumaastoja, sijaintia, palveluita ja hyväntuulisia ihmisiä, vihastuneet välttelevät levottomaksi koetun ostarin takia.

Suhde169 Tunnista lahio 10

10. Kaikkien lähiöiden kuningatar

Lonkalta veikkaamme, että jos pyytäisimme sinua ja kamujasi luettelemaan tunnettuja lähiöitä, tämä olisi ensimmäisenä listoilla. Klassikkolähiössä on kaikki kohdallaan: kulkuvälineenä linja-auto, seinämateriaalina betonielementti, kauppapaikkana matala ostoskeskus ja maine 1980-luvulta.

Suhde169 Tunnista lahio 9

Tunnistitko joka ikisen?

Kiitos, kun kävit tutustumassa lähiöihin SATOn matkan varrelta. Oikeat vastaukset löydät alta, ja takaisin 80-vuotissivullemme pääset tästä »

Vastaukset

1. Katajanokka, Helsinki

Tämä oli helppo, eikö? Katajanokka eli Skatta on ollut jäänmurtajien, ruotsinlaivojen ja Suomenlinnan huoltolautan kotilaiturina kautta aikojen.

Haluaisitko asua Katajanokalla? Meillä on siellä kaksi taloa: Matruusinkatu 2 ja tänä keväänä purkusaneerauksen myötä valmistunut Amiraalinkatu 2.

2. Pihlajamäki, Helsinki

Pihlis on meille satolaisille yhtä rakas kuin alueen asukkaillekin. Ostimme takaisin itsellemme osan alueen taloista, kun muutimme liiketoimintamme rakennuttajasta vuokranantajaksi.

Pihlajamäen vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »

3. Varissuo, Turku

9 000 asukkaan turkulaislähiö on lähes kokonaan SATOn rakennuttama. Tätä nykyä meillä on Varissuolla yksi kotitalo: Valpuri Innamaan katu 8.

4. Söderkulla, Sipoo

Kyllä, olemme ennättäneet olla mukana myös Sipoon kotien ja liiketilojen rakentamisessa.

5. Tali, Helsinki

Talin urheilupuiston kainaloon pääsimme 2000-luvulla rakennuttamaan kodikkaan kerrostalokorttelin omistusasuntoja ja SATO VuokraKoteja. Joukosta löytyvät mm. Aurora, Lumikki, Tuhkimo ja Ariel.

Viimeisimpänä prinsessana joukkoon liittyy Estelle, ensimmäinen SATO JoustoKoti -talo.

Tutustu SATO JoustoKotiin »

6. Kaleva, Tampere

Kuvassa Kalevankartanon aluetta, jonka rakentamisessa silloisella SATOlla oli iso rooli. Kalevankartanon suunnittelussa mukana ollut arkkitehti Lauri Silvennoinen kehitti pistetalojen ja vaakasuuntaisten talojen teemaa Pihlajamäessä 60-luvulla.

Kalevan vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »

7. Länsi-Pasila, Helsinki

Itä-Pasila, Länsi-Pasila, Keski-Pasila, Pohjois-Pasila. Niin monta Pasilaa, niin vähän aikaa! SATOlla on sormensa myös Pasiloissa. Itä-Pasilan saatua kritiikkiä korkeista (ajat olivat toiset) taloistaan ja ruutukaavastaan, Länsi-Pasilaan tuotiin lämpöä punatiiliverhoiluilla ja kaartuvilla kaduilla.

Pasiloiden vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »

8. Kivenlahti, Espoo

Kuvan maisema on tätä nykyä kovin erilainen, sillä keskelle matalasti rakennettua merenrantaa nousi 1990-luvun lopulla Meritorni-niminen talo, joka oli vuoteen 2006 saakka Suomen korkein asuintalo. Vaikka meillä ei sen rakentamisessa ollut osaa eikä arpaa, muun Kivenlahden kohdalla on asia toisin.

Tällä hetkellä meillä on Kivelahdessa yksi talollinen SATO VuokraKoteja: Aalto 4.

9. Kontula, Helsinki

Jo vain, jätimme tähän loppuun pari helppoa. Kontula lienee yksi Suomen tunnetuimmista lähiöistä, eikä vähiten ostoskeskuksensa ansiosta. Naapurustoa kehitetään kuitenkin koko ajan, ja ostoskeskuskin saa tulevaisuudessa kasvojenkohotuksen.

SATO on ollut Kontulassa peruskiven muuraamisesta lähtien. Pian alueelle valmistuu uusia taloja, ja vanhoja peruskorjataan parhaillaan.

Lue lisää Kontulasta »

10. Hakunila, Vantaa

Kyllähän Hakunila on Tampereen Hervannan ohella lähiöiden aatelia, ei siitä mihinkään pääse. Ja niinkuin muutkin aikansa asuinalueet, Hakunila kehittyy eteenpäin. 1980-luvun maine on jo lähes unohtunut, täydennysrakentamista suunnitellaan ja vanhoja kotitaloja peruskorjataan. Ja siintääpä tulevaisuudessa raideyhteyskin!

Hakunila on lähes kokonaan SATOn rakennuttama, ja omistamme alueella noin 700 vuokrakotia.

Katso Hakunilan vapaat ja vapautuvat vuokra-asunnot »

Lue lisää Hakunilan kehittämisestä »