Tunnista lähiö

80 vuotta koteja - ja naapurustoja!

80-vuotiaaksi eläneenä kotien ammattilaisena SATO on ennättänyt olla monessa mukana. Suomesta on haastavaa löytää naapurustoa, jossa ei olisi meidän rakennuttamiamme tai vuokraamiamme koteja. Vuokra-asuntomme löydät Suomen suurimmista kaupungeista (ja Pietarista), mutta rakennuttamiamme koteja löytyy pohjoisesta etelään ja idästä länteen kaikenkokoisilta suomalaisilta paikkakunnilta.

Pengoimme arkistojemme kätköistä kuvia isompien kaupunkien lähiöistä ja naapurustoista matkamme varrelta. Kokeile, tunnistatko nämä naapurustot. Vastaukset löydät sivun alareunasta.

1. Kontion ja Otson kesäkoti

Aloitetaan helpolla naapurustolla. Tämä ei kenties vinkkejä kaipaa, mutta sanotaan vaikka näin: Huoltolautta, autolautta ja särkynyt jäälautta ovat tälle kaupunginosalle tuttuja.

2. Funktionalismia ja suurmuottielementtejä

Rakastettu klassikkokaupunginosa on puoliksi SATOn rakennuttama, ja ihan ensimmäisiä talojamme peruskorjataan parhaillaan. Vinkkivinkki: Kovan tason stadilaiset tuntevat alueen myös nimellä Aarnikka.

3. Täälläkin on Itäkeskus

Parjattu ja rakastettu lähiö, vehreät pihat ja hyvät palvelut... Ja vinkkivinkkinä: Alue ei ole pääkaupunkiseudulla, vaikka täälläkin on Itis.

4. Pikkutaajama Pilvijärven rannalla

Neljäntuhannen asukkaan salibandypainotteisessa taajamassa on kaikki kohdallaan: Luonto ja palvelut kävelyetäisyydellä ja pääkaupunkikin bussimatkan päässä.

Aina valmis uudistumaan

SATO täyttää 80 vuotta syksyllä 2020. Matka sotien jälkeisestä jälleenrakentamisesta omistusasuntojen ja liikerakennusten rakennuttamisen kautta yhdeksi maan suurimmista vuokranantajista on ollut vaiherikas.

Lue SATOn tarina

5. Prinsessojen koti

Visan tuorein tapaus on aurinkoinen naapurusto vehreiden puistojen ja liikuntapaikkojen laidalla, alla olevan kuvan etureunalla. Olemme rakennuttaneet tämän pihapiirin melkein kaikki talot, ja omistuskotitalojen nimet ovat kuninkaallista sukua.

6. Yksi Suomen yhtenäisimmistä kaupunginosista

Ennen toista maailmansotaa kaavoitettu naapurusto on nähnyt paljon. Parhaillaan aluetta uudistetaan ja rakenteilla on esimerkiksi upouusi liikekeskus. Alue on paljon kuvassa näkyvää laajempi. Vinkki: Nääs.

7. Kuinka monta näitä voi olla?

Tämä ylen kotoisa, matalasti rakennettu kaupunginosa on yksi neljästä liki samannimisestä naapurustosta. Ja vinkit tulivatkin tuossa edellisessä lauseessa.

Hyvät, pahat ja rumat asuinalueet?

Asuinalueiden eriarvoistuminen eli segregaatio on monisyinen ilmiö, joka voi vaikuttaa esimerkiksi yleiseen hyvinvointiin naapurustoissa.

Lue lisää

8. Ennen kylä, nyt kaupunginosa

Jos alla oleva kuva olisi otettu eilen, kuvaajan olisi pitänyt kallistaa kameraa reilusti ylöspäin. Tämän lähiön valttina on merenrannan lisäksi lähistölle lähivuosina valmistuva metroasema.

9. Akilleen kantapäänä ostari

Väljästi rakennettu mäntykankainen lähiö vihastuttaa ja ihastuttaa. Ihastuneet kehuvat ulkoilumaastoja, sijaintia, palveluita ja hyväntuulisia ihmisiä, vihastuneet välttelevät levottomaksi koetun ostarin takia.

10. Kaikkien lähiöiden kuningatar

Lonkalta veikkaamme, että jos pyytäisimme sinua ja kamujasi luettelemaan tunnettuja lähiöitä, tämä olisi ensimmäisenä listoilla. Klassikkolähiössä on kaikki kohdallaan: kulkuvälineenä linja-auto, seinämateriaalina betonielementti, kauppapaikkana matala ostoskeskus ja maine 1980-luvulta.

Tunnistitko joka ikisen?

Kiitos, kun kävit tutustumassa lähiöihin SATOn matkan varrelta. Oikeat vastaukset löydät alta, ja takaisin 80-vuotissivullemme pääset tästä ›

Ihastuitko kasikymppiseen?

Tule ja tee meidän vuokra-asunnostamme itsellesi koti.

Löydä koti

Koti lisätty hakemukseesi!

Siirry hakemukseenPalaa hakutuloksiin