Asukkaan muistilista: Koti kuntoon seuraavalle

Vuokrakodin muuttosiivous on asukkaan velvollisuus, mutta millainen loppusiivous on riittävä? Siitä kertoo SATOn huoneistotarkastaja Niels Lipasti.

Niels Lipasti vierailee vuosittain noin 500–600 SATOkodissa. Kun asukas muuttaa pois, Lipasti käy arvioimassa asunnon kunnon ja mahdollisen remonttitarpeen. Siinä ehtii nähdä monenlaisia käsityksiä siisteydestä.

”Siisteyshän on suhteellista. Toiset ovat älyttömän siistejä ja pitävät kodistaan hyvää huolta, mutta eivät kaikki”, Niels kertoo.

SATOkodeissa asunnon loppusiivous on poismuuttavan asukkaan velvollisuus. Siihen kannattaa panostaa, sillä jos se jää tekemättä tai on hoidettu huonosti, paikalle pitää kutsua ammattisiivooja. Lasku lähetetään poismuuttaneelle asukkaalle.

"Helpointa on siivota, kun koko asunto on tyhjennetty ja tavarat kannettu pois."

”Muuttosiivoukseen kannattaa varata muuttopäivänä hyvin aikaa, ja suosittelen ehdottomasti katsomaan yksityiskohtaiset ja ajantasaiset ohjeet SATOn nettisivuilta", Niels neuvoo.

”Muuttosiivous ei kuitenkaan ole kunnon viikkosiivousta kummempi juttu, jos olet pitänyt kodistasi koko ajan huolta. Ei tarvitse pelätä, että se on valtavan iso homma - mutta tarkkana on silti hyvä olla.”

Muistilistaa muuttosiivoukseen

1. Aloita lukemalla tarkat muuttosiivousohjeet SATOn nettisivuilta.

2. Käytä puhtaita välineitä ja annostele pesuaineita suositusten mukaan. Liian paljon pesuainetta = tahmainen pinta, johon lika tarttuu entistä helpommin.

Muuttosiivousta tekevä hyötyy useammasta käsiparista | SATO

3. Putsaa kaikki pinnat eli muista katsoa myös ylöspäin. Tomuttaa pitää niin vaatehuoneen alivuokralaisen verkot katonnurkasta kuin pölyt ovenkarmien päältä.

”Seinät kannattaa imuroida. Jos seinissä on nokea ja sitä alkaa pyyhkiä rätillä, jälkeen jää helposti raitoja ja lopputulos on pahempi kuin alussa.”

4. Ole tarkkana turvallisuuden kanssa eli käytä esimerkiksi valokatkaisimien pyyhkimiseen nihkeää mikrokuituliinaa, äläkä suihkuta pesuainetta suoraan katkaisimiin tai pistorasioihin.

5. Liika vedellä lotraaminen ei ole tarpeen siivoamisessa. Esimerkiksi parketti- tai laminaattilattiaa menee isommasta vesimäärästä pilalle. Nihkeäpyyhintä on paras lähestymistapa moneen.

6. Muista siivota ne paikat, jotka "aina unohtuvat" eli esimerkiksi liesituulettimen rasvasuodatin, uunin pellit ja ritilä, kylppärin ja saunan lattiakaivot, jääkaapin ja pattereiden taustat sekä ilmanvaihtoventtiilit. Jos sinulla on komero irtaimistovarastossa, muista putsata sekin.

7. Älä unohda pestä ikkunoita. Tämä unohtuu yllättävän usein, mutta kuuluu kyllä loppusiivoukseen yhdessä parvekkeen ja parvekelasien putsaamisen kanssa.

Usein kysyttyä loppusiivouksesta ›

8. Vaikka siivouskärpänen puraisisi oikein napakasti, älä silti hankaa arkoja pintoja, kuten seiniä tai keraamista liettä.

"Myös omien käsien suojaaminen on fiksu juttu eli hanskat käteen varsinkin lattiakaivoa ja uunia putsatessa."

8. Etenkin kylmien vuodenaikojen flunssakausina muuttosiivousta tehdessäsi pyyhi juuri ennen lähtöäsi erityisen huolellisesti kaikki kosketuspinnat kuten ovenkahvat, vesihanat, valokatkaisimet, wc-pönttö, pöytäpinnat ja ovikello.

Muuttajan muistisääntö

Kun Niels Lipasti astuu tyhjään asuntoon, siisteyttä arvioidessa hänellä on sisäinen ohjenuora: olisinko itse tyytyväinen, jos muuttaisin tähän asuntoon?

”Loppusiivous pitää ajatella niin, että itsestä olisi mukava muuttaa asuntoon. Jokaisesta meistä on kurjaa alkaa ensimmäisenä siivoamaan aiemman asukkaan sotkuja”, Lipasti sanoo.

”Kävin juuri asunnossa, jossa jo oven avatessa tuli vastaan kevyt pesuaineen tuulahdus. Sellaisesta tulee aina hyvä fiilis.”

Keltasävyisessä piirroskuvassa hyväntuulinen mies käyttää ruokasoodaa monessa eri asiassa, mm. mikron putsaamiseen ja ruoanlaittoon. Linkki vie vinkkijuttuun.

Haluaisitko aloittaa puhtaalta pöydältä? Tutustu SATOn uusiin ja uusittuihin vuokra-asuntoihin ›